Bilirkişi yerinde inceleme yapabilir mi?
Uzman, yerinde incelemeyi tek başına yapmamalıdır. Aksi takdirde, bir hakimin yokluğunda “yerinde görüşmeye dayalı bir keşif” geçersizdir. Bölge Mahkemesi’nin bu konudaki Bölge Mahkemesi kararını bozan kararının arkasındaki gerekçe aşağıda belirtilmiştir. DELİL VE GEREKÇE: Dava, geçiş hakkı talebiyle ilgilidir.
Bilirkişi nasıl inceleme yapar?
Bu bağlamda bilirkişi incelemesi, takdirî delil yani delil olarak kanunla düzenlenmiş bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi, taraflar arasında uyuşmazlık bulunan ancak kanun dışı olan ve özel veya teknik bilgi yani bilirkişi bilgisi gerektiren bir konuya odaklanabilir.
Yerinde inceleme yetkisi nedir?
Denetim, Yönetim Kuruluna bağlı uzmanlar tarafından yapılır. Uzmanlar denetime gittiklerinde denetimin konusunu ve amacını belirten ve yanlış bilgi verilmesi halinde para cezası verileceğini belirten bir yetki belgesi taşırlar. (Ek fıkra: -4971/25 md.)27 Temmuz 2024
Bilirkişi raporunu kim inceler?
Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçları mahkemeye sunmakla görevlendirilir. Rapor, mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir.
Yerinde inceleme keşif midir?
Madde, olay ve durumun nedenlerini anlamak ve yargılamanın amacına ulaşmak için yerinde inceleme yapılması konusunu düzenlemektedir. Bu amaçla yapılacak incelemeye usul hukukunda keşif denir.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?
Ücret tarifesi: Ceza mahkemeleri büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Bilirkişi incelemesi kaç gün sürer?
MADDE 274 – (1) Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için verilen süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en çok üç ay uzatabilir.
Yapılan yerinde incelemede kurum uzmanlarına hangi tür bilgi verilebilir?
Yerinde inceleme yetkisinin hukuki dayanağı: Kurum uzmanları, kendilerine verilen yerinde inceleme yetkisi kapsamında şirketlere ilişkin her türlü veri ve belgeyi inceleyebilir, bunların kopyalarını ve fiziki örneklerini alabilir, belirli konularda yazılı belge veya sözlü açıklama isteyebilirler.
Yerinde incelemenin engellenmesinde idari para cezası nedir?
Kanunun 16. maddesine göre yönetim kurulu; yerinde denetimin engellenmesi veya zorlaştırılması halinde, denetime tabi şirkete; ilgili şirketin gayri safi cirosunun binde beşi oranında para cezası verebilir.
Karşı inceleme tutanağı nedir?
Olumsuz denetim raporu, vergi mükelleflerinin KDV iadesi işlemlerinde yeminli mali müşavirlerce kullanılan ve vergi müfettişleri tarafından yapılan sınırlı denetim sonucunda düzenlenen rapordur.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Uzmanlar kusuru değerlendirme yetkisine sahip değildir. Bu yetki yetkili mahkemelere aittir. Madde 27’de “Uzmanların uyması gereken rehber ilkeler ve uzman raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisindedir.
Bilirkişi ne yapamaz?
CMK m.
Bilirkişi delil mi gider mi?
Teknik ve özel bilgi gerektiren davalarda başvurulan bilirkişi raporu takdirî delil olup Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 286. maddesinde “Yetkili makamların oy ve görüşleri hâkimi sınırlamaz” hükmü yer almaktadır.
Bilirkişi yetkileri nelerdir?
Bilirkişinin esas itibariyle dört yetkisi vardır: Ücret ve masrafların ödenmesini isteme yetkisi, bir şey yapmaktan kaçınma yetkisi, bilgi edinme yetkisi ve soruşturma konusu nesne veya kişi hakkında karar verme yetkisi.
Bilirkişi kusur tespiti yapabilir mi?
Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisindedir. Bilirkişi, yalnızca yargıcın sorumluluğunda olan bir kusur değerlendirmesi (birincil/ikincil kusur, hata oranı, kusur yüzdesi) yapamaz.