İçeriğe geç

Ttk 395 Nedir

TTK 395 maddesi nedir?

Madde metni (1) Yönetim Kurulu üyesi, Genel Kurulun izni olmadan Şirket ile kendi adına veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi takdirde Şirket, işlemin geçersizliğini ileri sürebilir. Karşı taraf böyle bir iddiada bulunamaz. (2) (Değişik: -6335/17 md.)

Şirkete borçlanma yasağı nedir?

Yönetim kurulu üyelerinin şirketten borç almasının yasaklanması. Bu yasak uyarınca, yukarıda listelenen kişilerin şirketten borç alması veya şirketten herhangi bir kefalet, garanti veya teminat sözleşmesi imzalaması yasaktır. Şirkete borçlu olunması durumunda, alacaklılar şirket yerine işlemi gerçekleştiren kişiye karşı doğrudan işlem yapma seçeneğine sahiptir.

TTK 399 nedir?

TTK m. 399/1’e göre denetçi şirketin genel kurulu tarafından seçilir. Şirketler topluluğunun denetçisi de ana şirketin genel kurulu tarafından seçilir. Genel kurulun bu yetkileri devredilemez. Bu nedenle denetçinin seçimi şirket sözleşmesi ile yapılamaz ve bu yetki yönetim kuruluna tam olarak devredilemez.

TTK 396 nedir?

MADDE 396 – (1) Yönetim kurulu üyeleri, Genel Kurulun onayı olmadan, şirketin işletme konusuna giren herhangi bir ticari işlemi kendi hesabına veya benzeri ticari faaliyette bulunan bir başka şirket adına sınırsız sorumlu ortak sıfatıyla yapamaz.

Şirket ortak şirkete ne kadar borçlanabilir?

Hissedarlara olan borçların öz sermayenin üç katını geçmemesi önemlidir. Aksi takdirde buna örtük sermaye denir.

Şirket ortakları şirketten para çekebilir mi?

Kanunun 644. maddesinde komandit şirketlerin ortakları ile limited şirketlerin ortakları aynı şartlara tabi oldukları hükme bağlanmış olup, komandit şirketlerin ortaklarının da şirkette kayıtlı kayıtlar çerçevesinde şirketten para çekebilecekleri varsayılmıştır.

Hangi durumlarda borçlanma yapılır?

Emeklilik için gereken prim gün sayısına ulaşmamış olanlar veya örneğin yaşlılık aylığını yükseltmek veya emeklilik yaşını düşürmek amacıyla sigortalılıklarının başlangıcını öne almak isteyenler, şartları taşımaları halinde sosyal güvenlik kurumuna prim kredisi başvurusunda bulunabilecekler.

Borçlanmaya kim karar verir?

Madde 7 – Bakan, Türkiye Cumhuriyeti adına her türlü dış finansman kaynağından Devlet dış borçlanması yapmaya, bunun şartlarını, mali şartları da dahil olmak üzere belirlemeye ve bu şartlar çerçevesinde mali taahhütlerde bulunmaya yetkilidir.

Borçlanma Türleri Nelerdir?

Bu; iç borç ve dış borç, kısa vadeli borç (değişken) – uzun vadeli borç, gönüllü (isteğe bağlı) veya zorunlu (mecburi) borçlanma şeklinde şekillenir. Buna göre, iç piyasalarda toplanan borç iç borç, dış piyasalarda toplanan borç ise dış borç olarak kabul edilir.

399 657 ye tabi mi?

Bu Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personele ilişkin düzenleme bulunmayan hallerde Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

TTK 376 ya göre yasal oran nedir?

Özetle, TTK 376/2 hükmü, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının 2/3’ü ödenmediği takdirde, toplantıya çağrılan genel kurulun, kalan sermaye ile yetinilmesi veya sermayenin tamamlanması kararlarından birini derhal alması gerektiğini düzenlemektedir.

TTK 367 nedir?

Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili 367. maddesi, iç yönergeye dahil edilebilecek belirli unsurları, sınırlama olmaksızın listeler. İlgili hükme göre, “iç yönerge, şirketin yönetimini düzenler; bu amaçla gerekli görevleri belirtir, bunların yerini gösterir ve özellikle kimin kime karşı sorumlu olduğunu ve kimin bilgi vermekle yükümlü olduğunu belirtir.”12 Mayıs 2020

TTK 935 nedir?

MADDE 935 – (1) Bu Kanunun deniz ticaretine ilişkin hükümleri, aksine mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, ticaret gemilerine uygulanır.

TTK 416 nedir?

Kanun koyucu, genel kurul toplantılarında toplantıya çağrı törenini zorunlu kılarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 416. maddesi uyarınca, tüm pay sahiplerini toplantı ve gündemi hakkında bilgilendirmeyi ve onlara hazırlık yapma fırsatı vermeyi amaçlamaktadır[1]. Bu çerçevede, pay sahipleri, genel kurulda pay sahipliği haklarını kullanabilmektedir.

TTK 380 nedir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 380. maddesindeki mali yardım yasağı, kaldıraçlı satın alma işlemlerini yasaklayan bir düzenleme içermektedir. Kaldıraçlı devralma işlemleri, kurumsal satın alma işlemleri kapsamında, kullanılacak finansmanın hedef şirketin varlıkları ile teminat altına alındığı bir finansman biçimidir.

TTK 376 madde nedir?

Maddede doğru olarak şöyle denilmektedir: “Sermayenin artırılmasına karar verildiği takdirde, her ortak zarar sebebiyle tahsil edilemeyen tutarı karşılayacak miktarda para ödemekle yükümlüdür.” Her ortak, tamamlamaya payı oranında katılabilir ve verdiğini geri alamaz.

TTK 94 madde nedir?

MADDE 94 – (1) Cari hesap, sözleşme veya ticari teamül gereği belirli hesap dönemlerinin sonunda kapatılır ve alacaklar ile borçlar arasındaki fark belirlenir. (2) Muhasebe dönemine ilişkin sözleşme veya ticari teamül yoksa her takvim yılının son günü, taraflarca kararlaştırılan kapanış tarihi olarak kabul edilir.

Şahıs şirkete borç verebilir mi?

Son olarak, ortaklık veya şahıs şirketi olarak ticari faaliyet yürütenler için kredi alma yasağının bulunmadığını belirtmek gerekir. Şirketlerden kredi alma yasağı öncelikle şirket hissedarlarını etkiler.

Anonim şirketlerde pay sahipleri hangi şartlarda şirkete borçlanabilir?

TTK m. 358’e göre, ortağın şirkete borçlu olabilmesi için, sermaye taahhüdünden doğan borçlarını ödemiş olması ve serbest yedek akçeler dâhil şirket kârının geçmiş yıl zararlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerekir [10]. 358’inci maddede kullanılan “ve” ifadesi, iki koşulun bir arada bulunması anlamına gelir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir