Bordro imzalı olmak zorunda mı?
İmzalanmış maaş bordroları, çalışana yapılan tüm ödemeleri ayrıntılı olarak gösterir. Yargıtay’ın tutarlı kararlarına göre, çalışan imzalanmış maaş bordrosunu çekincesiz imzalarsa, bu kesin delil olarak kabul edilir.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Özel sektör bordro kayıtları sağlamak zorunda mıdır? İşverenlerin çalışanlara ödenen maaşların bordro kayıtlarını tutması gerekir. Ücretler Gelir Vergisi Yasası uyarınca vergiden muaf olmakla kalmaz, aynı zamanda hizmet personeline yapılan ödemeler de tutulan diğer ücretler üzerinden vergiye tabidir.
Bordro imza zorunlu mu?
İş Kanunu böyle bir belgeden bahsetmezken, sosyal güvenlik ve vergi yasalarına göre bordronun çalışan tarafından hazırlanması ve imzalanması gerekir. İşyerinde bordro hazırlayan personelin karşılaştığı sorunlardan biri de çalışanların bordroları imzalaması zorunluluğudur.
Maaş bordrosu kim imzalar?
Ayrıca, İş Kanunu’na göre, çalışanlar her ay maaş bordrolarını imzalamak zorundadır. İmza almanın iki yolu vardır. Birincisi, her çalışanın maaş bordrosunun kopyasının altına imza atmasıdır. İkincisi, işyerinde çalışan tüm çalışanların adlarının bulunduğu bordroyu imzalamaktır.
İşçi maaş bordrosunu imzalamazsa ne olur?
Maaş bordrosu imzalanmadığı takdirde oluşturulan zaman çizelgeleri ait oldukları dönemlere ilişkin yazılı delil niteliğini kaybeder ve aynı döneme ait tanık beyanları esas alınarak hüküm kurulabilir.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, bordro dolandırıcılığı iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı bordroda listelenen fazla mesai taleplerinin ödendiği varsayılır. İmzalı ve koşulsuz bordrolar için, çalışan bordroda gösterilenden daha fazla saat çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
İşveren bordro vermezse ne olur?
İş Kanunu’nun 102. maddesinde belirtildiği üzere, işçiye ücret bordrosu verilmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl bakılır?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Maliye ve Hazine Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan size uygun olan işlemi seçerek ilerleyebilirsiniz.
İş Kanunu 37 madde nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 37. maddesine göre, işveren, işyerinde veya bankaya ödeme yaptığında işçiye, üzerinde işyerinin özel işareti bulunan imzalı ücret hesaplama makbuzu veya fişi vermekle yükümlüdür.
Bordro hilesi nedir?
Bordro dolandırıcılığı, şirketlerin bordrolarında belirli değişiklikler yaparak kar elde etmelerini sağlayan iş dünyasındaki bir dolandırıcılık türüdür.
Kanuna göre imza nasıl olmalı?
Soyadı Kanunu’nun 2. maddesi şöyle diyor: “Telaffuzda, yazımda ve imzada, ilk ad önce, soyadı son kullanılır.” Bu, doğru ad ve soyadın eklenmesi gerektiği anlamına gelir. Borçlar Kanunu’nun 14. maddesi şöyle diyor: “İmza, parayı ödünç veren kişi tarafından atılmalıdır.”
İşveren maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
İmzasız bordro geçerli mi?
Maaş bordroları imzalanmamışsa, maaş talepleri tanıklar da dahil olmak üzere her türlü delille kanıtlanabilir. Bu durumda, çalışan imzalanmamış maaş bordrosuyla ilgili ücret talebini sunabilir, tanıklar vb. bunu kolayca kanıtlayabilir.
İşçi maaş bordrosunu görebilir mi?
Kamu sektöründe çalışan ve maaşını ayın 14’ünde alan çalışanlar maaş bordrolarını e-devlet üzerinden görüntüleyebilirler. Özel sektörde çalışanlar ise maaş bordrolarını muhasebe veya insan kaynakları bölümünden talep edebilirler.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigortalar KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170” Bu hizmeti kullanabilmeniz için aşağıda listelenen kimlik doğrulama yöntemlerinden size uygun olanı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
İmzalı bordronun aksi nasıl ispat edilir?
Çalışanın imzası ve çekincesiz maaş bordrolarının kanıtı. Çalışanın imzası olan maaş bordrosu, dolandırıcılık kanıtlanana kadar kesin delildir. Sahte olduğu kanıtlanmayan maaş bordrosundaki bilgilerin aksi, yalnızca yazılı delille kanıtlanabilir.
Islak imzalı maaş bordrosu nereden alınır?
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını çalıştıkları kurumun insan kaynakları biriminden alabilecekleri gibi bu işlemi e-devlet üzerinden de tamamlayabiliyorlar.
İşveren bordro vermezse ne olur?
İş Kanunu’nun 102. maddesinde belirtildiği üzere, işçiye ücret bordrosu verilmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.
Maaş bordrosunda nelere dikkat edilmeli?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ücret bordrosunda aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunludur: İşçi sicil numarası, ücret bordrosunun düzenlendiği ay, toplam ödenen gün sayısı, ödenen ücret tutarı