Kadirli Bağdaş Yaylası nereye bağlıdır?
Sumbas İlçesi’nde orman içinden geçen 57 kilometrelik asfalt yolla ulaşılabilen Bağdaş Yaylası, iki tepe arasında yer almaktadır.
Zorkun hangi ilçededir?
Zorkun-Olukbaşı-Ürün Yaylaları Osmaniye’nin güneydoğusunda, Nurdağı eteklerinde bulunan bu yaylalar, Zorkun Yaylası Yolu üzerinde olup, 26 km’lik asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Kadirli eskiden nereye bağlıydı?
Kadirli, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet döneminde 1926’ya kadar Kozan’a bağlıydı. Ancak 1926’da Kozan (Kardeşler) ili Adana’ya bağlanınca Kadirli Adana’ya bağlandı. Osmaniye son kez il olduğunda (1996) Osmaniye’nin ilçesi oldu.
Kadirli hangi ilçenin?
Kadirli, Akdeniz Bölgesi’nin Adana bölümünde Osmaniye’nin bir ilçesidir. Adana’nın doğusunda ve Osmaniye’nin kuzeybatısında, deniz seviyesinden ortalama 96 m yükseklikte yer almaktadır. Kadirli, Osmaniye şehir merkezine 46 km ve Adana şehrine 96 km uzaklıktadır.
Zorkun Yaylasında ne var?
Ahşap yayla evlerinin yanı sıra, çok farklı mimari tarzda villalar ve diğer evlere de rastlamak mümkündür. Halkın yoğun ilgi gösterdiği yaylada; bakkallar, kır kahveleri ve restoranları, kasaplar, manavlar ve fırınlar bulunmaktadır ve yaz aylarında mobil sağlık ocağı ve jandarma karakolu faaliyet göstermektedir.
Adana’da Yayla var mı?
Kozan-Horzum ve Çulluuşağı Yaylası: Kozan ilçesini Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçeleri ile Kayseri’ye bağlayan karayolunun 25. kilometresinde Horzum Yaylası, 31. kilometresinde ise Çulluuşağı Yaylası yer almaktadır.
Olukbaşı’nın rakımı kaçtır?
Kanyon girişinin rakımı: 1396 m. Kanyon çıkışının rakımı: 1205 km.
Adana Kadirli Alevi mi?
Bugün Adana’nın Kadirli ilçesi ismini bu Türk boyundan almaktadır ve ilçe halkı bu beyliğin torunlarıdır ve bugün hiçbiri Alevi değildir.
Kadirlinin neyi meşhur?
Çukurova’da meşhur olan Adana kebap, Kadirli’de de çok meşhurdur. Kebabın yanında bol köpüklü ayran ve baharatlı pancar suyu için. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, pirinç çorbası, erişte çorbası ve süt çorbası Kadirli’ye özgü çorbalardır. Kadirli’nin en meşhur yemeklerinden biri de içli köfte ve tirşiktir.
Osmaniye’nin eski adı nedir?
1933 yılına kadar vilayet olan Osmaniye’nin eski adı Cebelibereket’tir.
Osmaniye’nin en büyük ilçesi hangisidir?
Osmaniye ilinin en büyük ilçesi olan Kadirli; kuzeyinde Feke ve Saimbeyli ilçeleri, doğusunda Andırın ve Düziçi ilçeleri, güneyinde Osmaniye kent merkezi ve Ceyhan ilçesi, batısında ise Sumbas ve Kozan ilçeleri bulunmaktadır.
Kadirli soyu nereden gelir?
Kadirli’nin farklı milletler arasında el değiştirdiği açıktır. Bilindiği kadarıyla Türkler 758’de Çukurova’ya geldiler. Horasan Türkleri burada kalıcı olarak kalmadılar. 1074’ten itibaren Kars’tan gelen Türkler Kadirli’ye yerleştiler ve buraya ilk kez Kars adı verildi.
Kadirlide kaç köy var?
İdari durum; İlçe 1 belediye, 20 mahalle, 60 köy ve bunlara bağlı kuruluşlar olmak üzere 174 birimden oluşmaktadır. Coğrafi yapı; Kadirli, Çukurova’nın kuzeydoğusunda ve Orta Toros Dağları’nın güneyinde yer almaktadır.
Kadirli’de kaç köy var?
İdari durum; İlçe 1 belediye, 20 mahalle, 60 köy ve bunlara bağlı kuruluşlar olmak üzere 174 birimden oluşmaktadır. Coğrafi yapı; Kadirli, Çukurova’nın kuzeydoğusunda ve Orta Toros Dağları’nın güneyinde yer almaktadır.
Perşembe Yaylası nereye bağlıdır?
Ordu’da bulunan doğa harikası Aybastı Perşembe Yaylası, ilçe merkezine 17 km uzaklıkta yer alıyor. İlkbaharda karların erimeye başlamasıyla birlikte hayat ve canlılığın başladığı Perşembe Yaylası’nda mevsimin ilk karı düşene kadar hayat devam ediyor.
Zorkun Yaylası’nın rakımı kaçtır?
Amanos Dağları’ndaki Zorkun Yaylası, Çukurova ve Osmaniye bölgesinin en büyük yaylasıdır. Çam, sedir ve köknar ağaçlarıyla çevrili yayla, 1650 metre yükseklikte olup yaz aylarında 80.000’e kadar nüfusu vardır.
Osmaniye’nin kaç ilçesi var?
İdari olarak 7 ilçeye ayrılmıştır. 2023 Kahramanmaraş depreminde ağır hasar gören Osmaniye ilinde 1021 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Deprem nedeniyle nüfus 1700’den fazla azalmıştır. TÜİK 2023’ün son verilerine göre nüfus 557.666’dır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hol Genişliği Ne Kadar Olmalı