Müsellim ne anlama gelir?
Müsellem, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş zamanlarında ordunun sokaklarını temizlemek, köprüleri onarmak, yolları açmak gibi birçok görevi yapan kişiydi.
Musallim ne demek?
“Muallim” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Öğretmen.
Müselsel ne demek TDK?
Muselsel kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Silsile” kökünden türemiştir ve “ardışık, ardışık” anlamına gelir. Türkçede muselsel, ardışık veya ardışık olan nesneler veya olaylar için kullanılır.
Müstamel TDK ne demek?
Uzun veya kısa bir süredir başkasının malı olan, yeni olmayan, bağımlı olan.
Mutesellim nedir?
Mütesellim kelimesi, teslim edilen şeyi alıp kabul eden kişi, vergi ve resimleri toplamak üzere idari bir görevli tarafından görevlendirilen kişi, tahsildar, vergi toplayıcı gibi anlamlara gelmektedir (Şemseddin Sami, 1317: 1277).
Yaya ve müsellem ne demek?
Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde ilk ücretli Hassa birlikleri olarak bilinen yayalar ve müsellemler, tıpkı Selçuklular’da olduğu gibi, ocaklar şeklinde örgütlenen, savaş zamanlarında orduya katılan, barış zamanlarında da kendilerine ait çiftlikleri yöneten bir askeri sınıf oluşturmuşlardır.
Müzahim ne demek?
(Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk, karışıklık çıkaran” kelimesinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisi için iyi olanı ister ve hoş olmayan şeylere öfkelenir (Cevdet Paşa). Ve onu şeytanla birlikte bulursan, şeytana nazik ol ve kendini ikisinin arasına koy (Ahmet A. Konuk).
Müzmal olmak ne demek?
Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.
Muamele demek ne demek?
Treatment kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Mu’âmele” kelimesinden türemiştir ve “davranış, tutum, süreç” anlamına gelir. Türkçede treatment, bir kişinin veya kurumun başka bir kişiye veya kuruma karşı davranışı veya eylemi anlamına gelir.
Şorşor ne demek?
“Shorshor” genellikle başın etrafına sarılan ve eşarp gibi kullanılan uzun bir bez parçasını ifade eder. Bu kelime özellikle Anadolu’nun bazı bölgelerinde sıklıkla kullanılır. Örnek cümle: “Soğuk havalarda, atkınızı şorta sarabilirsiniz.”
Mükaddes ne demek TDK?
Kökeni: “Kutsal” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça “mukaddes” (مقدس) kelimesi “kutsal” veya “saygıdeğer” anlamına gelir. Anlamı: “Kutsal” bir şeyin kutsal veya saygıdeğer kabul edildiği anlamına gelir.
Mülhid ne demek TDK?
Felsefe ve teoloji terimi, dinden ayrılmaya yol açan inanç ve görüşlerin savunulması anlamındadır.
Müstahil ne demek TDK?
Bu kelime, bir şeyin başkalarından bağımsız olarak veya kendi başına var olma durumunu ifade eder.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin bozulmasıyla kullanılan bir terimdir.
Müstev ne demek TDK?
Müstevli kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir yeri işgal eden ve onu kontrol altına alan kişi (herhangi bir kimse, devlet, ordu vb.)
Müsellem ne demek din?
Müseylime İslam’da yalancı peygamber olarak tanımlanır ve bazı Müslüman kaynaklarında “büyük yalancı” anlamına gelen el-Kezzâb (اَلْكَذَّابُ) olarak anılır. Müseylime’nin Yemâme Savaşı’nda Wahsh bin Harb tarafından öldürüldüğü sahne.
Müfred ne demek kısaca?
Yaklaşık yedi asırdır kullanılan Müfred kelimesi, tek ve eşsiz, çoğunluktan uzak anlamına gelir. Bu kelime mecazi olarak, başka hiçbir rol modeli olmayan, eşsiz, kıyaslanamaz bir kişi anlamına gelir. Müfred kelimesi Divan edebiyatında terim olarak kullanılır.
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Müsellem Kaziye ne demek?
Bir cümle üç terimden oluşur. Bunlar; Bir özne (mevzû), bir yüklem (mahmûl) ve bir bağlaç (râbıta) vardır. Bağlaçların işlevi yüklemi özneye bağlamaktır.